7 de cada 10 comercials autònoms confirmen que el nou sistema de cotització els hi afecta negativament
Segons un estudi del COACB

 El 70% de col·legiades i col·legiats comercials que treballen per compte propi confirma que el nou sistema de cotització d’autònoms/es els hi està afectant de manera negativa. Així es desprèn d’un estudi elaborat pel Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona (COACB) on posa de relleu l’estat actual de la professió comercial.

El nou sistema de cotització, que va entrar en vigor l’1 de gener de 2023, es  basa en els rendiments nets anuals, obtinguts en l’exercici de totes les activitats econòmiques, empresarials o professionals i per trams consecutius amb unes bases de cotització màxima i mínima mensual. I la previsió del Govern és que cada any augmentarà la quota.

Ricard Penas, President del COACB comenta “amb aquest sistema, la majoria estem pagant més sense tenir una millora proporcional equivalent a les prestacions i cobertura social; a més, cal activar programes específics i pensats per potenciar la figura de l’autònom/a”. 

Per això, el COACB reclama a la Generalitat que reactivi el Consell de Treball Autònom de Catalunya. “Aquest consell va ser creat al juliol de 2019, i el Consell i tots els membres tenen el mandat vençut des de juliol de 2023, i no es preveu reactivar-ho. Això és una mala notícia doncs podria tenir una lectura com deixar de costat als autònoms; per això creiem que aquest Consell s’ha de reactivar i incloure i donar veu a col·lectius com el nostre que agrupa milers de persones autònomes (a més en el nostre cas són membres directes)”, conclou Penas.

L’estudi també destaca com el 96% de les i els agents comercials s’ha vist afectat negativament per la pujada de preus i la inflació dels darrers mesos. El 48% d’aquests assegura haver d’abaixar marges de les seves comissions, entre un 5 i un 10%. Les guerres d’Ucraïna i d’Israel i Gaza també han estat factors que han afectat al 84% dels agents comercials en les seves vendes.

Mobilitat a la ciutat

En relació a la mobilitat i la professió comercial, el 62% dels i les agents comercials creu que l’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona (superilles, carrils bici...) ha perjudicat el seu sector. En aquest sentit, el 58% dels i les agents comercials esperen que amb el nou consistori es millori la mobilitat a Barcelona, mentre que el 42% creu que no es millorarà. 

El 86% dels i les agents comercials de Barcelona creu que l’Administració Pública no dona prou suport al seu sector, mentre que el 14% considera que sí. Entre les propostes de suport al col·lectiu més mencionades hi ha les relacionades amb ajudes i subvencions (59,6%) i amb la promoció del comerç de proximitat i altres iniciatives locals (21,1%). 

Perspectives 2024

Pel que fa a les perspectives de vendes per aquest any, el 83,5% dels i les agents comercials de Barcelona té unes perspectives iguals o millors que el 2023, mentre que el 16,5% les té pitjors que el 2023. 

Destaca la voluntat de seguir potenciant la digitalització del sector comercial. És per això que el 47% dels i les agents comercials disposen d’una web professional i volen seguir formant-se en àmbits tecnològics. També cal destacar que, encara que ho fa lentament, la intel·ligència artificial (IA) ja ha entrat al sector comercial i al llarg del passat 2023, el 26% dels i les agents comercials n’han fet ús en la seva feina.

Perfil de l’agent comercial

El 83% dels i les agents comercials que han participat en l’estudi tenen entre 40 i 65 anys; el 78% compta amb més de 20 anys d’experiència en la professió comercial; el 82% acostuma a visitar fires i salons professionals per establir nous contactes i gairebé la meitat (49%) treballa per alguna empresa internacional. 

El COACB és la corporació de dret públic que agrupa milers d’agents comercials col·legiats i col·legiades, la majoria autònoms i autònomes. Les seves funcions principals són protegir i representar la professió i els interessos dels col·legiats/des, adequar la professió a les necessitats de la societat i estar present en la creació de la normativa que afecti l’agent comercial i al comerç actual.

"Reclamem legislar l'ecommerce per evitar competència deslleial i que tributin on vulguin"
Segons declaracions del president del COACB, Ricard Penas en una entrevista a Europa Press